Skyggearbejde


Find og vedkend dig dine skygger
"Skygger" som psykologisk begreb, blev oprindeligt introduceret af den Schweiziske Psykiater Carl Gustav Jung, og refererer til de sider af dig selv, som du ikke vil være ved. Altså, de sider som du vil gøre ALT for at skjule, så andre ikke opdager at "sådan kan du også være" :-).

Du kan genkende dine skygger, når du f.eks. reagerer kraftigt på mennesker, der gør noget, du synes rører dig enten negativt eller positivt. At vi skjuler vores skygger, ligger ofte langt tilbage i vores barndom, hvor vi måske har fået at vide, at vi ikke var gode nok til det ene eller det andet... Måske er vi modsat blevet fremhævet positivt "for meget" og har dermed en positiv skygge på en side af os selv, som vi faktisk gerne vil vise, men kan ikke få os selv til det pga barndommens "fremhæven af netop den side i os"...

Vi kan ikke se os selv udefra, og derfor spejler vi os i de mennesker vi er omkring. Det er her igennem, du kan finde dine skygger, både de positive og de negative.
Du projekterer dine egne sider ud i andre. Så når du reagerer på et menneske, enten positivt eller negativt, så reagerer du på dig selv og din egen enten positive eller negative energi.

Du bruger en masse energi på at skjule dine mørke skygger, fordi du dermed kæmper for "ikke at være den du egentlig er". Konsekvensen er ubalance og modløshed og helt forkert brug af dine personlige ressourcer.

Dybest set er det, at kunne vise og vedkende sig sine skygger, et helt almindeligt menneskeligt træk, der viser omgivelserne, at man er et helt menneske. Helt med både det gode og det ikke så gode. Carl Gustav Jung sagde: "Hellere hel end god" - sagt på en anden måde, hvis du kun er god, så er du ikke et helt menneske, for ingen er kun god. Vi har også de andre sider, som fortæller os en historie, at "sådan er jeg også"...

Når du integrerer dine skygger, står du stærkere, du bliver inspirerende og motiverende at være sammen med, fordi intet kan røre dig. Det er voldsomt livsbekræftende, og fyldt med stor ro og ikke mindst selvkærlighed, at vedkende sig sine skygger. 


Det mest fantastiske er helt ærligt at lære at være fuldstændig ligeglad med, hvad andre tænker om dig:-). Fordi når du kan sige det, så har du integreret dine skygger.

Seneste kommentarer

10.02 | 14:54

Kan ikke skrivesbedre, jeg fik konstateret stress for over 1 år siden; men er kommet helskindet igennem det ved at få hjælp hurtigst muligt.Det sværeste er nok, at ikke at få stress igen.

23.11 | 23:33

Tusind tak til alle deltagere der deltog på kurset omkring "Psykisk Sundhed og Optimal Trivsel". Hvor har det lært mig meget og jeg håber I har fået sat Jeres egen proces i gang...

Kh Aino

Del siden